– Jag var bara åtta år. Vi hade besök i skolan av missionärer. Jag minns det jättetydligt; alla bilder de visade på barn i Afrika och skolklasser på kanske hundra barn. Missionärerna pratade om hur de vaccinerade och hjälpte till i fattiga länder. Jag blev inte frälst kanske, men då visste jag vad jag ville göra när jag blev stor.

Det berättar Tina Back som är biträdande chefsjuksköterska på kirurg- och urologavdelning 65 på Danderyds sjukhus.

Tina utbildade sig till sjuksköterska och eftersom Afrika fortfarande lockade valde hon Karolinska Institutets sjuksköterskeutbildning med utlandspraktik sista terminen. Tina hamnade i Zambia och ville verkligen göra det som hon kände redan vid åtta års ålder; hjälpa till i ett annat land. Hennes tid i Zambia blev kanske inte riktigt som hon hade tänkt sig. Att praktisera var inte samma sak som att arbeta och drömmen om Afrika lever kvar hos henne.

Annandag jul 2004
På annandagen 2004 befann sig Tina i Thailand och hon hamnade mitt i tsunamin. En händelse som har satt djupa spår.

– En morgon är vi på väg till stranden men möts av folk som springer för livet och skriker; big waves, big waves. Vi står där och funderar och tänker att så farligt kan det väl inte vara. Men så kommer en svensk tjej fram till mig och säger: ”om du går ner dit så kommer du dö”, och så fortsätter hon springa, bort från stranden.

Tina och hennes pojkvän klättrade upp i ett utkikstorn. När de klättrade ned tre-fyra timmar senare var allt förstört. Det här var precis efter katastrofen och de fattade inte riktigt vad som hade hänt. Hemifrån hörde de hur stor katastrof det faktiskt var och de tog en taxi till Phuket, till en temporär svensk ambassad och arbetade som volontärer med att hjälpa svenskar på plats.

– Det gick inte att komma undan omfattningen av tragedin. Så futtigt när jag la om någons fot när resten av familjen hade dött. Efter några dagar så orkade jag inte mer, det var för jobbigt. Vi åkte till Vietnam och spenderade våra tre sista veckor där, för att få en avslutning.

Lyssna på Tina och hör hela hennes berättelse som handlar om allt ifrån arbetsvardagen på sjukhuset till spännande resor. Om den brittiska flickan Mary som hon hjälpte till ett sjukhus i Thailand, om hennes uppfinningar som förenklar vården för patienter och om den egna hälsan som gjorde sig påmind efter en stressig tid i livet.

Är du intresserad av att jobba inom verksamhetsområdet kirurgi-urologi? Här finner du de tjänster som just nu är lediga.
Välkommen!

Foto: Cecilia Larsson Lantz
Vill du lyssna på fler avsnitt från vår podd?
Prenumerera via iTunes eller Libsyn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.