– Det är svårt att prata om döden men det kan också vara väldigt befriande. Först då förstår man vad som är viktigt när man lever.

Monica Rådström är sjuksköterska på njurkliniken. Hon arbetar med rådgivning och stöd till patienter som lever med njursvikt, en sjukdom som kräver livsuppehållande och, inte sällan, komplicerad behandling i form av njurdialys.

Hennes arbetsdag handlar till stor del om att samtala med patienter om deras sjukdomstillstånd och lyssna till deras livsberättelser. Hon säger att det är ett privilegium att vara medvandrare i en annan persons liv. Att lyssna och förmedla kunskap om den nya hälsosituation som patienten står inför och diskutera vad de själva kan påverka för att förbättra sin hälsa. Ibland kan det ta flera år för att få en bra kontakt med patienter och vid självdestruktiva beteenden har hon känt både vanmakt och frustration. Men idag känner hon framförallt djup glädje över att hon kanske gjort skillnad för en och annan människa under årens lopp.

Vissa patientöden lämnar henne aldrig, som kvinnan i sextioårsåldern hon träffade när hon gick elev på Sabbatsbergs sjukhus. Under en rond på allmän sal fick hon besked att hennes njurar knappt fungerade längre och att det inte fanns någon behandling att ge. Hon fick dö. Mycket har blivit bättre inom vården sedan dess; bemötande och respekt för individen och möjlighet att i större utsträckning erbjuda dialysbehandling till äldre patienter.

Vårdyrket ligger i släkten. Monicas morfar var kirurg på ett fältsjukhus i Frankrike under första världskriget och mormor var sjuksköterska. De förmedlade en stolthet som hon tydligt uppfattade redan som barn. Så hon valde vårdyrket. Bara hennes bror försökte stoppa henne från att bli ”pottkusk”. Han tyckte att hennes betyg var alltför bra och att hon borde läsa till läkare istället. Monica konstaterar att hennes bror inte hade lyssnat på vad hon tänkte och ville. Sitt yrkesval har hon aldrig ångrat.

Foto: Carin Wesström
Vill du lyssna på fler avsnitt från vår podd?
Prenumerera via iTunes eller Libsyn

Sök på #prataomdöden för mer information om hur Danderyds sjukhus arbetar med vård i livets slutskede.

3 kommentar om “Döden är en del av livet

  1. En berättelse om stolthet, utveckling och meningsfullhet med att arbeta i vården. Jag blev så rörd och stolt över att få vara en del av det här sjukhuset. Jag har arbetat på Danderyds sjukhus i 22 år. Vi är många som stannat och har våra yrkesliv här,” det är vår by.”
    När den tiden kommer och jag behöver vård önskar och hoppas jag att få möta vårdpersonal som likt Monica Rådström är så engagerade i sina patienter , som ger sina patienter kontinuitet och trygghet. Som lyssnar utan pekpinnar och inte väjer för svåra samtal och frågor.

  2. Tack, Monica för att du med engagemang och yrkesstolthet delar med dig av din gedigna kompetens och erfarenhet att bedriva personcentrerad njursviktsvård! Härlig berättelse!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.