Anna Mathilda Mattsson, sjuksköterska från Åland – hur kommer det sig att du sökte dig till Danderyds sjukhus?

– På Åland finns inte så många tjänster att söka och jag fick inget jobb på sjukhus. I Sverige ger man mer avancerad vård än på Åland och det finns mer komplicerade fall vilket är stimulerande för mig som sjuksköterska. Så här i början av min karriär är det viktigt för mig att få en bra grund att stå på och det tycker jag att jag får här.

Smidigt att penda till Danderyds sjukhus

Anna Mathilda är 25 år och blev färdig sjuksköterska i oktober 2016. Hon har studerat på Åland men har en finsk legitimation. Tillsammans med en kompis bestämde hon sig för att söka sig till Sverige, efter att ha jobbat en tid på äldreboende.

– Jag valde först och främst Danderyds sjukhus för att det finns så bra kommunikationer till färjorna vilket gör det smidigt att pendla. Jag hittade tjänsten på kirurgavdelning 64 och fick en jättebra kontakt med chefsjuksköterskan. Man blir väl omhändertagen som ny sjuksköterska och på min avdelning är personalgruppen sammansvetsad och kommunikationen fungerar väl.

Fördelaktig kompetensutveckling

Under tiden hon väntade på sin svenska legitimation fick hon möjlighet att arbeta som undersköterska. Tanken är att men ska få en bra introduktion, lära känna personalgruppen och lära sig alla rutiner på avdelningen.

– Min första tid som sjuksköterska har varit väldigt lärorik och det är en förmån att få arbeta och samtidigt kompetensutvecklas. Jag har själv fått vara med och påverka vad jag tycker att jag behöver lära mig mer om. Som exempel så kände jag att jag behövde träna på att sätta kanyler och då fick jag vara en hel dag på klinikens inskrivningsmottagning för att träna på detta, det är otroligt fördelaktigt! Ett av mina krav för att kunna ta ett arbete här var att jag skulle kunna arbeta en vecka i taget, alltså arbeta en vecka och sen vara ledig en vecka för att kunna resa hem. Min chef har varit väldigt förstående och vi har hittat en lösning som gör att jag kan få det bästa av två världar!

Foto: Carin Wesström

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.