– Det är alltid en utmaning att hitta personal till de luckor som uppstår i schemat. Tidigare använde vi en kalender och lappar på dörren till bemanningskontoret, men det funkade sådär. Det blev ineffektivt och det fanns ett behov hos personalen att kunna hålla koll på tillgängliga pass även när de inte var på plats, berättar Åsa Tolonen, sektionsansvarig bemanningsassistent på Danderyds sjukhus akutmottagning.

Med hjälp av SLL Innovation

Fredrik Runsköld, sjuksköterska på akutmottagningen, fick en idé om att ha en bemannings-app. SLL Innovation hjälpte till och nu används Tamigo – som appen heter – av nästan alla medarbetare på akuten.

– När vi har lediga pass lägger vi in dem i appen och så får våra timmisar, men även vår ordinarie personal, markera om de är intresserade av att jobba. Därefter ser vi på vilken kompetens de har och lägger in dem i schemat, förklarar Åsa.

På akuten är det extra viktigt att få rätt sammansättning av kompetens, man kan inte ta in vilken personal som helst.

Underlättar att hitta ersättare

Appen underlättar att hitta ersättare, vilket givetvis gynnar den ordinarie personalen och på längre sikt kan det även förbättra patientsäkerheten.

– Vi har några timvikarier som meddelar sig via mejl och telefon, och det går ju givetvis också bra, men appen underlättar helt klart. Jag har presenterat appen och hur vi jobbbar med den för några andra avdelningar men det är bara vi som använder den i dagsläget, avslutar Åsa.

Foto: Carin Wesström
Det här är en artikel från Danderyds sjukhus tidning p.s.DS
Här finns alla nummer av tidningen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.