Den 1 maj 2015 godkände Socialstyrelsen akutsjukvård som en ny basspecialitet i läkarprofessionen och nu är det dags för Danderyds sjukhus att hitta sina nya medarbetare till rollen – akutläkare.

– I dag har vi en akutmottagning med olika sektioner där patientens tydligaste symtom eller diagnos avgör viken sektion vederbörande hänvisas till. Genom den nya specialiteten akutläkare har vi nu möjlighet att forma ett akut omhändertagande som ser till hela patienten och dessutom ökar möjligheten att nyttja våra resurser där de gör mest nytta. Jag ser ett riktigt bra samarbete mellan de olika specialiteterna och professionerna på vår nya akutmottagning – med fokus på patienten, förklarar Anna Färg Hagansbo, verksamhetschef på akutmottagningen.

En genomgripande förändring

– Det har varit en process att som sjukhus ta oss hit och fatta beslut om införandet av specialiteten akutsjukvård. För att lyckas genomföra stora förändringar är det en förutsättning att alla berörda är med på tåget och det är vi nu, förutsättningarna finns och vi är mogna nu, fortsätter hon.

Vilka egenskaper hoppas du att de kommande akutläkarna ska ha?
– Vi hoppas att få hit personer som är helt klara över våra långsiktiga mål och som kan följa verksamhetens och sin egen inre kompass samtidigt som hen kan hantera nuvarande organisation och dess utmaningar. Förutom att veta vart vi ska så handlar uppdraget till stor del om att ta ansvar för själva ”förflyttningen”. Vi ska genomföra en genomgripande förändring inte bara i akutens sätt att tänka utan i hela det akuta omhändertagandet. Att driva stora förändringar, som kan upplevas hotfulla för en del, kräver förutom kunskap, erfarenhet, och engagemang också en stor portion av mod, diplomati och tålamod. Jag hoppas också på personer med en hel del ödmjukhet, prestigelöshet och målmedvetenhet i sig. Och som dessutom inser att vägen kommer att innehålla en hel del överraskningar och kan vara trygg i det, förklarar Anna.

Vill du veta mer om Anna och hennes bakgrund? I Karriärpodden berättar Anna som sin bakgrund och vägen till chefskapet för programledaren Eva Ekedahl. ”Anna har arbetat både som chefssjuksköterska på kirurgavdelningar och som enhetschef på specialistmottagningar. Anna är utbildad sjuksköterska i botten och är en av de få verksamhetschefer inom sjukvården som inte är läkare. Följ med och lyssna på ett intressant samtal som också handlar om hur det är att vara ledare på ett sjukhus.”

Foto:Carin Wesström

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.