Danderyds sjukhus gör idag flest ablationer i landet; cirka 200 leverablationer och 30 njurablationer per år. Ablation innebär att man med hjälp av ultraljud eller datortomografi stoppar in en kateter i en tumör och bränner sönder tumören.

Verksamheten har inneburit en stor förändring för personalen i ablationsteamet på röntgenavdelningen. Det handlar inte bara om nya typer av undersökningar och behandlingar utan det innebär också en annan helhetsbild av patienterna.

– Personalen i ablationsteamet på röntgenavdelningen träffar oftast patienterna innan ablationen vid preoperationsundersökningen, vid själva ingreppet samt vid postoperationskontrollen. Det gör att de lär känna patienterna lite bättre och kan ge patienterna en ökad trygghet, berättar Marie Dyberg, enhetschef på Röntgenkliniken.

För snart två år sedan utökades samarbetet mellan kirurgkliniken och röntgenavdelningen då man började göra ultraljudsledda ablationer med fusionteknik på röntgenavdelningen. Fusionsteknik innebär att man matar in en tidigare gjord datortomografiundersökning i ultraljudsapparaten och sedan kopplar datortomografibilderna till den bild man får när man rör ultraljudsproben. Detta gör att man kan lokalisera tumörerna mycket lättare.

Multidisciplinära ronder beslutar metod

På röntgen startades ett ablationsteam bestående av radiologer, röntgensjuksköterskor samt undersköterskor. Man har också nära samarbete med övriga kliniker som Kirurg- och urologklinken och Anestesin.

Vid multidisciplinära ronder tas beslut om vilken tumör som går att bränna bort och hur det ska göras; öppen kirurgi eller laparaskopiskt på operation eller med hjälp av datortomografi alternativt uljtraljudslett på Röntgenavdelningen.

– Vi strävar alla efter att ge patienten den bästa möjliga behandlingen och då krävs ett gott samarbete mellan alla inblandade: röntgenavdelningen, kirurgverksamheten och narkospersonalen, säger Marie Dyberg.

Kirurg Jacob Freeman på Kirurg- och Urologkliniken avslutar:
– I de fall där ablationer är möjligt är det högst sannolikt att det så småningom blir förstahandsmetod – med den moderna teknik vi har idag.

Foto:Carin Wesström

Är du intresserad av att arbeta på Danderyds sjukhus? Se våra lediga tjänster här!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.